kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Deser z rabarbaru i śmietanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na rabarbar jest krótki a najlepszy jest właśnie teraz. Zapraszam​na deserek z rabarbarem i bitą śmietaną.

Deser z rabarbaru i śmietanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z rabarbaru i śmietanki

 

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 mililitra śmietanki 30%
  • 1/2 op galaretki truskawkowej
  • pokrojone listki mięty

Sposób przygotowania:

Deser z rabarbaru i śmietanki
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wkładamy rabarbar i wsypujemy cukier, mieszamy. Do ugotowanego rabarbaru wsypujemy galaretkę truskawkową i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Ubijamy śmietanę, schładzany.
Na dno pucharka wkładamy galaretkę rabarbarową i dekorujemy bitą śmietaną. Posypujemy pokrojoną miętą.
Deser z rabarbaru i śmietanki
Do garnka z wodą wkładamy rabarbar i gotujemy.
Deser z rabarbaru i śmietanki
Do ugotowanego rabarbaru dodajemy galaretkę.
Deser z rabarbaru i śmietanki
Galaretkę rabarbarową przekładamy do pucharków.
Deser z rabarbaru i śmietanki
Na galaretkę rabarbarową przekładamy ubitą śmietankę.