Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobrze znane wszystkim dzieciom z przełomu lat '70/'80 - robiło się je samodzielnie i sprawiały mnóstwo radości :)

Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu

 

Sposób przygotowania:

Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu
Krówki wybrać kruche (nie powinny być ciągnące) i pokroić w kawałki - dodać zimne masło i dolać mleko. Podgrzewać na najmniejszym palniku, stale mieszając, aż krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.

Do dużej miski wsypać ryż preparowany i wlać masę krówkową. Jak najszybciej wymieszać, aby kajmak nie zdążył ostygnąć, bo z każdą chwilą coraz bardziej gęstnieje.

Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami - napełniać ryżem za pomocą dwóch łyżek. Lekko przygnieść, aby ryż się dobrze skleił i pozostawić do zatygnięcia.

Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu
Pokroić i stopić krówki dodając masło i mleko.
Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu
Masa krówkowa musi być jednolita i gładka.
Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu
Gęstą masę kajmakową wlać do preparowanego ryżu.
Syszki - kajmakowe ciasteczka z prażonego ryżu
Po wymieszaniu porcjować ciasteczka do papilotek.