Sposób przygotowania:
Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
Do sporego garnka włożyć masło i rozpuścić. Dosypać kakao i dolać ekstrakt waniliowy, po czym dokładnie wymieszać. Dodać połamaną na kosteczki gorzką i białą czekoladę - mieszać na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
Do gęstej masy czekoladowej dodać pianki i nadal mieszać, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Do gorącej masy czekoladowej wsypać dmuchany ryż oraz posiekane albo zmielone migdały i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na deskę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia - rozłożyć równą warstwą, nakryć papierem i obciążyć deseczką. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na jakiś czas, aby całość się schłodziła i stwardniała.
Pokroić na podłużne kawałki.
Do gęstej masy czekoladowej dodać pianki i nadal mieszać, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Do gorącej masy czekoladowej wsypać dmuchany ryż oraz posiekane albo zmielone migdały i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na deskę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia - rozłożyć równą warstwą, nakryć papierem i obciążyć deseczką. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na jakiś czas, aby całość się schłodziła i stwardniała.
Pokroić na podłużne kawałki.