SUPERPRZEPIS

Dżem z rabarbaru

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Dżem z rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Dżem wychodzi pachnący pomarańczami i lekko kwaśny od rabarbaru, a całość jest przepyszna i godna polecenia.

Składniki:

Dżem z rabarbaru

 

  • 1 kg już pokrojonego rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 dżemiks
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z rabarbaru
Rabarbar ma ważyć już po pokrojeniu i oczyszczeniu równy kilogram. Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować. Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus, dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojona na mniejsze kawałki pomarańcze, delikatnie wymieszać. Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować cały czas ostrożnie mieszając po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. Galaretka nie jest konieczna, ale moim zdaniem fajnie podkręciła smak i zapach dżemu.
Dżem z rabarbaru
Przygotowany rabarbar rozgotować i zmiksować.
Dżem z rabarbaru
Pomarańcze obrać i zdjąć z cząstek błonki.
Dżem z rabarbaru
Rozdrobnione cytrusy dodać do musu rabarbarowego.
Dżem z rabarbaru
Na sam już koniec dosypać suchą galaretkę.