Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Dzem rabarbarowo waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczny dżem z rabarbaru.

Dzem rabarbarowo waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dzem rabarbarowo waniliowy

 

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 szklanki cukru
  • 1 laska wanili
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

Dzem rabarbarowo waniliowy
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić w kosteczkę. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i zasypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Wrzucić przepołowioną laskę waniliową. Pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie zagotować. Wsypać galaretkę. Gotować ok 20-35 minut często mieszając.Dżem przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować ok.10 minut.
Dzem rabarbarowo waniliowy
rabarbar umyć i pokroić w kosteczkę,przełożyc do garnka.
Dzem rabarbarowo waniliowy
Do pokrojonego rabarbaru wsypac cukier,cukier waniliowy
Dzem rabarbarowo waniliowy
Gotować aż rabarbar zmieknie ,wsypac galaretkę
Dzem rabarbarowo waniliowy
Po ugotowaniu przełożyc do słoików i pasteryzować