Di gotuje

Di gotuje

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i pożywny posiłek nawet dla osób chorujących na celiakię. Proponuję wersję z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami.

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Składniki:

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

1 porcja na gęsto:

  • 50g płatków jaglanych
  • 200 ml mleka/wody

Dodatkowo:

Ponadto u mnie:

  • 2-3 plastry suszonego jabłka z cynamonem
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • sok malinowy

Sposób przygotowania:

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Płatki:

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
Polecam użycie mleka - jaglanka będzie smaczniejsza.

Płatki jaglane należy zalać gorącym mlekiem/wodą i dokładnie wymieszać ( jeśli wolicie rzadszą wersję - dolejcie więcej płynu).
Całość odstawić na kilka minut, aby płatki napęczniały ( lepiej, żeby zbytnio nie wystygły - chyba, że lubicie zimne).

Całość:

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
Jaglanka najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.

Do napęczniałych płatków należy dodać płynny miód (do smaku) i pozostałe dodatki. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.