aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne i kruche ciasteczka pierożki przygotowane z mojego ulubionego ciasta francuskiego z delikatnym niezwykle soczystym i pachnącym nadzieniem truskawkowym.

Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g truskawek
  • 12 łyżeczek cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i lekko rozwałkowujemy. Kroimy je na małe kwadraty, u mnie wyszło ich 24 sztuki. Na każdy kwadrat wysypujemy po pół łyżeczki cukru. Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Osuszamy. Układamy je na każdym kwadracie – w moim przypadku po dwie sztuki na kwadrat, gdyż miałam małe okazy. Każdy kwadrat składamy w taki sposób, aby ciasteczkom nadać kształt pierożka. Dokładnie zlepiamy brzegi. Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie ładnie zrumieniony, to ciasteczka są upieczone i możemy wyjąć je z piekarnika. Gdy ciasteczka przestygną możemy posypać je dodatkowo cukrem pudrem.
Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Ciasto lekko rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty, na każdego wysypujemy po pół łyżeczki cukru.
Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Na każdym kwadracie układamy po dwie małe truskawki.
Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Kwadraty ciasta zawijamy w taki sposób, aby otrzymać pierożki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym.
Francuskie pierożki – ciasteczka z truskawkami
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200C przez ok. 20 minut.