-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Galaretka z bananami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Deser zrobiłam na swoje urodziny na przyjazd koleżanki. Lubię zrobić coś innego niż miałam ostatnim razem ;) Niby zwykła galaretka z bitą śmietaną, ale sposób podania przyciąga wzrok.

Galaretka z bananami i bitą śmietaną

Składniki:

Galaretka z bananami i bitą śmietaną

 

  • 1 galaretka w dowolnym smaku
  • 1 banan
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Galaretka z bananami i bitą śmietaną
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić . Tężejącą przelać do pucharka bądź kieliszka i wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. 
Ważne żeby kieliszek znajdował się w pozycji ukośnej aby w ten sposób zastygła nam galaretka.

Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki . Układamy na zastygniętej galaretce.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. 

Przekładamy na wcześniej przygotowaną galaretkę. Wkładamy ponownie do lodówki, żeby śmietana zastygła. Tym razem kieliszek może być już w pozycji pionowej.  

Tagi:

deser