Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1093]

Galaretkowy przekładaniec z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny deser na upalne dni, niestety troszkę trzeba poczekać, aby stężały kolejne warstwy.

Galaretkowy przekładaniec z serkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretkowy przekładaniec z serkiem

  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 300g serka waniliowego (u mnie Danio)
  • 2 czubate łyżeczki dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Galaretkowy przekładaniec z serkiem

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. Do wysokich kieliszków wlać do ok. ponad 1/3 porcję galaretki (ok. 5-6 kieliszków) Nieco jej pozostanie. Włożyć do lodówki, aby stężała. Na ściętej galaretce ułożyć po ok. 2 spore łyżeczki serka waniliowego, dobrze wyrównać do brzegów kieliszka. Wylać resztę pierwszej galaretki, włożyć do lodówki aby stężała. Przyrządzić drugą galaretkę zmniejszając wodę o 100ml, ostudzić. Około 2-3 łyżki serka wymieszać z dżemem porzeczkowym i przełożyć na warstwę stężałej galaretki. Przelać delikatnie przy pomocy łyżeczki ostatnią galaretkę. Całość włożyć do lodówki do stężenia.

Tagi:

stężały