dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Grecki Dip czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wspaniały dodatek do potraw

Grecki Dip czosnkowy

Składniki:

Grecki Dip czosnkowy

 

  • 10 dag sparzonych obranych ze skórki migdałów
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 łyzki drobno pokrojonego pszennego chleba
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka sokuz cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grecki Dip czosnkowy
Migdały mielimy w blenderze dodajemy chleb oraz czosnek. Mieszamy przyprawiając sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Ciągle mieszamy dolewając powoli oliwę tak aby powstała gęsta masa.
Na samym końcu wlewamy gorącą wodę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Dip należy schłodzić w lodówce.
Podajemy do surowych lub grillowanych warzyw lub mięs na zimno.

Tagi:

chleb dip sosy