SUPERPRZEPIS

Grillowana ośmiornica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Grillowana ośmiornica Więcej zdjęć (2)

Uwielbiam owoce morza, więc jeśli grill to koniecznie musi być ośmiornica. Uważam, że owoce morza im prościej są przygotowane, tym lepiej, dlatego do jej przygotowania użyłam tylko soli i pieprzu. I cytrynę. Niebo w gębie.

Składniki:

Grillowana ośmiornica

 

Sposób przygotowania:

Grillowana ośmiornica
Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej "bić".

W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła.

Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu. Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny.
Grillowana ośmiornica
Surową ośmiornicę dokładnie malujemy oliwą i posypujemy przyprawami.