Sposób przygotowania:
Ośmiornica w ragout pomidorowym
Jeżeli mamy świeżą ośmiornicę to w celu skruszenia najlepiej zamrozić ją na dobę przed gotowaniem. Po rozmrożeniu zaczynamy od usunięcia otworu gębowego i oczu oraz wnętrzności jeżeli są. Następnie pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju i wkładamy ośmiornicę. Obraną całą cebulę dodać do ośmiornicy, a także 4 plasterki obranego imbiru, liście laurowe i wodę. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. Seler w plasterki a czosnek, resztę imbiru i cebulę w kostkę. Pomidory kroimy na cząstki. Po ugotowaniu ośmiornicy wyjmujemy ją z garnka aby trochę ostygła i kroimy na plasterki. Korpus odkrawamy od macek i też kroimy w kawałki. Same końcówki macek zostawiamy nieco dłuższe. Sos po gotowaniu ośmiornicy redukujemy na gazie, tak by zostały około 4 łyżki, będzie bardzo esencjonalny. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy dodajemy pokrojony czosnek, imbir i cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy seler naciowy, chwilę razem przesmażamy i dodajemy curry. Zalewamy wszystko pokrojonymi pomidorami. Prużymy około 10 minut. Pokrojoną ośmiornicę dodajemy do sosu z warzywami wraz ze zredukowanym sosem i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Następnie dodajemy masło rozprowadzając je w sosie. Na koniec przed podaniem posypać pokrojonymi listkami mięty. Na talerzu podać z cząstką cytryny do skropienia