Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 791]

Gruszki w syropie do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance.

Gruszki w syropie do słoików

Składniki:

Gruszki w syropie do słoików

 

  • 2 kg gruszek twardych
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • goździki całe

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie do słoików
Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków - około 4 sztuk na słoik.

W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego