Sposób przygotowania:
Pieczony bakłażan z ziołami, cebulą i seremETAP 1:
Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Zeszklić na oleju.
Bakłażana przekroić wzdłuż. Oczywiście wcześniej umyć i osuszyć.
Można obrać ze skórki, ale ja tego nie robię. Ponacinać miąższ w kratkę i posypać ziołami, posolić, rozchylając powstałe cząstki.
Posmarować olejem z patelni. Na wierzchu ułożyć krążki cebuli. Posypać ziołami i solą. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 min.
Wyjąc, posypać żółtym serem i sezamem i zapiekać jeszcze ok 10 min.
Sezam można uprażyć wcześniej na suchej patelni. Oprószyć pieprzem. Smacznego.