ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Pieczony bakłażan z ziołami, cebulą i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony bakłażan z cebulą, ziołami, serem i sezamem to bardzo smaczne danie. Bakłażany są takie ładne, że trudno się oprzeć, żeby nie wykorzystać ich w kuchni.

Pieczony bakłażan z ziołami, cebulą i serem

Składniki:

Pieczony bakłażan z ziołami, cebulą i serem

 

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z ziołami, cebulą i serem

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Zeszklić na oleju.

Bakłażana przekroić wzdłuż. Oczywiście wcześniej umyć i osuszyć.

Można obrać ze skórki, ale ja tego nie robię. Ponacinać miąższ w kratkę i posypać ziołami, posolić, rozchylając powstałe cząstki.

Posmarować olejem z patelni. Na wierzchu ułożyć krążki cebuli. Posypać ziołami i solą. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 min.

Wyjąc, posypać żółtym serem i sezamem i zapiekać jeszcze ok 10 min.

Sezam można uprażyć wcześniej na suchej patelni. Oprószyć pieprzem. Smacznego.