Sposób przygotowania:
Gruszki w syropie na zimęETAP 1:
Umyte i osączone z wody słoiki i nakrętki ustawić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane połówki wkładać od razu do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym.
ETAP 2:
W garnku zagotować tyle wody, żeby o ile to możliwe, zmieściły się wszystkie owoce na raz.
Gruszki włożyć do wrzątku i obgotować przez 5-10 minut, tyle tylko, żeby zrobiły się nieco elastyczne i łatwiej dały układać w słoikach. Powinny pozostać twarde!
Owoce wyjąć, osączyć, przestudzić i ułożyć w słoikach.
ETAP 3:
Odmierzyć wodę, w której blanszowały się gruszki, dodać pozostałe składniki w ilościach proporcjonalnych do ilości wody, zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut (ja gotowałam tyle czasu, ile zajęło mi układanie gruszek w słoikach).
ETAP 4:
Gorącym syropem zalać owoce, słoiki zakręcić.
Pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania, wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
ETAP 5:
Ja zużyłam 5 kg gruszek (waga przed obraniem) minus jedna sztuka pożarta w trakcie obierania :)
Do tej ilości potrzebowałam syropu sporządzonego z dwóch litrów wody.
Wyszło mi 7 słoików o pojemności 0,9 litra.