edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Gruszki w syropie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gruszki na zimę bez dodatku octu, pachnące cynamonem i goździkami. Wspaniale smakują podane na deser z odrobinką śmietanki lub sosu czekoladowego, posypane orzechami. Stanowią idealny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast.

Gruszki w syropie na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszki w syropie na zimę

 

  • Twarde gruszki
  • kwasek cytrynowy
  • ZALEWA:
  • 1 litr wody, w której gotowały się gruszki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • kawałek skórki z porządnie wyszorowanej cytryny
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie na zimę

ETAP 1:

Gruszki w syropie na zimę
Przygotowane połówki wkładać od razu do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym.

Umyte i osączone z wody słoiki i nakrętki ustawić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane połówki wkładać od razu do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym.

ETAP 2:

Gruszki w syropie na zimę
Gruszki włożyć do wrzątku i obgotować przez 5-10 minut.

W garnku zagotować tyle wody, żeby o ile to możliwe, zmieściły się wszystkie owoce na raz.
Gruszki włożyć do wrzątku i obgotować przez 5-10 minut, tyle tylko, żeby zrobiły się nieco elastyczne i łatwiej dały układać w słoikach. Powinny pozostać twarde!
Owoce wyjąć, osączyć, przestudzić i ułożyć w słoikach.

ETAP 3:

Gruszki w syropie na zimę
Z podanych składników ugotować syrop w ilości proporcjonalnej do ilości owoców.

Odmierzyć wodę, w której blanszowały się gruszki, dodać pozostałe składniki w ilościach proporcjonalnych do ilości wody, zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut (ja gotowałam tyle czasu, ile zajęło mi układanie gruszek w słoikach).

ETAP 4:

Gruszki w syropie na zimę
owoce zalane gorącym syropem, przygotowane do pasteryzacji

Gorącym syropem zalać owoce, słoiki zakręcić.
Pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania, wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

ETAP 5:

Ja zużyłam 5 kg gruszek (waga przed obraniem) minus jedna sztuka pożarta w trakcie obierania :)
Do tej ilości potrzebowałam syropu sporządzonego z dwóch litrów wody.
Wyszło mi 7 słoików o pojemności 0,9 litra.


Tagi:

gruszki owoce