Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Gruszki w syropie cioci Zosi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsze na świecie, przywołujące wspomnienia z dzieciństwa marynowane gruszki z przepisu cioci Zosi to prawdziwe mistrzostwo - proste a pyszne polecam :)

Gruszki w syropie cioci Zosi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszki w syropie cioci Zosi

 

  • 3 kg gruszek
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka octu 10%
  • Syrop:
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka goździków

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie cioci Zosi
Gruszki myjemy, obieramy , kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Do garnka wlewamy wodę dodajemy łyżkę octu, zagotowujemy – dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy 15 minut. W międzyczasie z wody, cukru i octu zagotowujemy syrop.

Obgotowane w wodzie z octem gruszki przekładamy do syropu i gotujemy je do czasu aż staną się szkliste co trwa 0d 10 do 20 minut.

Do wyparzonych, gorących słoików wkładamy po 1 ziarenku pieprzu, ziela angielskiego i po 2 goździki. Do każdego nakładamy porcję gorących gruszek i zalewamy je gorącym syropem. Słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gruszki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Gruszki w syropie cioci Zosi
Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne
Gruszki w syropie cioci Zosi
Gruszki gotujemy w syropie aż staną się szkliste

Tagi:

gruszki owoce