Sposób przygotowania:
Gruszki w syropie cioci Zosi
Gruszki myjemy, obieramy , kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy łyżkę octu, zagotowujemy – dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy 15 minut. W międzyczasie z wody, cukru i octu zagotowujemy syrop.
Obgotowane w wodzie z octem gruszki przekładamy do syropu i gotujemy je do czasu aż staną się szkliste co trwa 0d 10 do 20 minut.
Do wyparzonych, gorących słoików wkładamy po 1 ziarenku pieprzu, ziela angielskiego i po 2 goździki. Do każdego nakładamy porcję gorących gruszek i zalewamy je gorącym syropem. Słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gruszki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy łyżkę octu, zagotowujemy – dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy 15 minut. W międzyczasie z wody, cukru i octu zagotowujemy syrop.
Obgotowane w wodzie z octem gruszki przekładamy do syropu i gotujemy je do czasu aż staną się szkliste co trwa 0d 10 do 20 minut.
Do wyparzonych, gorących słoików wkładamy po 1 ziarenku pieprzu, ziela angielskiego i po 2 goździki. Do każdego nakładamy porcję gorących gruszek i zalewamy je gorącym syropem. Słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gruszki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
zosiani