Sposób przygotowania:
Gruszki w waniliowm syropie
Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
W garnku mieszamy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym, laskami wanilii i kawałkiem cynamonu. Po zagotowaniu wrzucamy gruszki i gotujemy, aż lekko zmiękną.
Odcedzamy owoce i przekładamy do wyparzonych słoików. Pozostałą zalewę gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć i wtedy zalewamy nią gruszki w słoikach.
Przestawiamy do góry dnem do zawekowania.
W garnku mieszamy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym, laskami wanilii i kawałkiem cynamonu. Po zagotowaniu wrzucamy gruszki i gotujemy, aż lekko zmiękną.
Odcedzamy owoce i przekładamy do wyparzonych słoików. Pozostałą zalewę gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć i wtedy zalewamy nią gruszki w słoikach.
Przestawiamy do góry dnem do zawekowania.