Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Grzanki z serem szwajcarskim i polędwicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać jako gorącą przekąskę, usunąwszy poprzednio nitki.

Grzanki z serem szwajcarskim i polędwicą

Składniki:

Grzanki z serem szwajcarskim i polędwicą

 

 

  • 20 kromek bułki (długiej bułki kanapkowej),
  • 20 cienkich plastrów sera szwajcarskiego (12—15 dag).
  • 10 plastrów polędwicy surowej wędzonej,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Grzanki z serem szwajcarskim i polędwicą
Długą bułkę kanapkową okroić cienko ze skórki, pokroić na kromki grubości l cm. Każdą kromkę posmarować cienko masłem i położyć plaster sera. Pomiędzy 2 kromki obłożone
serem włożyć plaster polędwicy. W ten sposób powstaje grubsza grzanka z polędwicą
i serem, wewnątrz której brzegi należy wyrównać. Grzanki przewiązać na krzyż grubszą
białą nitką, aby się nie rozleciały, ułożyć w odstępach na blasze i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 8—10 min. Grzanki z wierzchu powinny być zrumienione, chrupiące, wewnątrz miękkie.

Tagi:

sery ser