SUPERPRZEPIS

Czosnkowo - cebulowe paluchy

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Czosnkowo - cebulowe paluchy Więcej zdjęć (4)

Bardzo smaczne paluchy z czosnkiem i prażoną cebulką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe jak to w drożdżowych wypiekach bywa.

Składniki:

Czosnkowo - cebulowe paluchy

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowo - cebulowe paluchy
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać cukier, sól i drożdże i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej. Wyrabiać kilka minut a potem ciasto zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie, stopić w rondelku masło i do lekko przestudzonego zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę, wymieszać i wystudzić ( masło nie może się ściąć ). Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).

Każdy posmarować porcją masła z czosnkiem i na jednym posypać cebulką. Złożyć na na pól i ciąć paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać złotym lnem i czarnym sezamem.

Zostawić do podrośnięcia a potem piec w zależności od grubości 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.
Czosnkowo - cebulowe paluchy
Każdy posmarować porcją masła z czosnkiem i na jednym posypać cebulką.
Czosnkowo - cebulowe paluchy
Złożyć na na pól i ciąć paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Czosnkowo - cebulowe paluchy
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną..

Tagi:

przekąski