Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka zapiekane w pianie z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie jabłuszka lubią nie tylko dzieci

Jabłka zapiekane w pianie z białek

Składniki:

Jabłka zapiekane w pianie z białek

 

  • 6 szt jabłek,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1 łyżka marmolady,
  • 2 łyżki orzechów posiekanych,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 białka,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w pianie z białek
Marmoladę powidła i posiekane orzechy wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na połówki usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wgłębienia w jabłkach napełnić masą z orzechami i wstawić do nagrzanego piekarnika, do temp 160-170 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Gdy jabłka zmiękną, wyjąć z piekarnika i łyżeczką ułożyć na jabłkach stożki z piany. Posypać migdałami i oprószyć mielonym cynamonem, zapiec. Podawać na zimno lub na ciepło.