Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jogurtowiec z owocami i galaretką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Lekki i orzeźwiający deser z jogurtów greckich i śmietany 30%. Z dodatkiem ostatnich zapasów mrożonych owoców. pycha :)

Jogurtowiec z owocami i galaretką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jogurtowiec z owocami i galaretką

 

  • spód:
  • 120 g ciastek
  • 40 g masła
  • masa:
  • 800 g jogurtów greckich
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • wierzch:
  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g owoców

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z owocami i galaretką
Spód: Ciastka zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód wyłożonej papierem formy, wyrównać i schłodzić.

Masa: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i pogrzać. Do gorącej wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie, przestudzić. do przestudzonej śmietany wrzucić jogurty greckie i wymieszać.

Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. wstawić do lodówki.

Wierzch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Wsypać zamrożone owoce (użyłam mieszanki: maliny, porzeczki, borówki, jeżyny).

Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na masę jogurtową, wstawić do lodówki.


Jogurtowiec z owocami i galaretką
zmielone ciasta zmieszać z masłem i wyłożyć na spód formy
Jogurtowiec z owocami i galaretką
Śmietanę zagotować z dodatkiem cukru, zdjąć z ognia
Jogurtowiec z owocami i galaretką
wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać i wystudzić
Jogurtowiec z owocami i galaretką
do przestudzonej śmietany dodać jogurt grecki i wymieszać, wyłożyć na spód
Jogurtowiec z owocami i galaretką
galaretkę z owocami wyłożyć na wierzchu i schłodzić