Bo

Bo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dla osób lubiących smak krówki i orzechów :)))

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

Składniki:

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 1łyżeczka proszku bo pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • WKŁADKA ORZECHOWA:
  • 25 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 3/4szkl. cukru
  • 5 białek (żółtka zostawić do masy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • MASA Z ŻÓŁTEK:
  • 1/2szkl. słodkiego mleka
  • 1/2szkl. cukru
  • 30dkg.masła
  • 5 żółtek
  • spirytus do smaku
  • KRÓWKA:
  • około 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części . WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180 *C . MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać , wlać mleko , mieszając zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej , taka właśnie ma być ) wystudzić . Masło utrzeć , do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus do smaku . KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka ( nie otwierając puszki ) , wlać wodę zakrywając całą puszkę , przykryć i gotować 2-3 godziny ( można użyć gotowej masy krówkowej ) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy , wymieszać .(resztę krówki zużyć do innych celów ) PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - krówka z orzechami -biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek , można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami