patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Karkówka duszona w wiśniach i koperku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, delikatna karkówka duszona w wiśniach i świeżym koperku. Idealna rozpływa się w ustach. Polecam każdemu.

Karkówka duszona w wiśniach i koperku

Składniki:

Karkówka duszona w wiśniach i koperku

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 słoik ok 500 ml wiśni w syropie bez pestek
  • 1 pęczek koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w wiśniach i koperku
Karkówkę myję, osuszam, kroję w plastry grubości ok 1 cm. Każdy plaster dokładnie rozbijam, solę i pieprze z obu stron. Koper myję i drobno siekam.

Wiśnie wyciągam ze słoiczka. W naczyniu żaroodpornym kładę ok 3 plastry następnie smaruję wiśniami i posypuję koperkiem.

I tak kładę warstwy do wykorzystanie produktów ok 3 razy. Przykrywam naczynie.

Wkładam do piekarnika na ok 120 minut w 180 stopniach.

Podaję na ciepło z ulubioną kaszą i buraczkami.