Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Karkówka duszona w cydrze z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach karkówka w towarzystwie jabłek podkręconych cydrem poleca się na weekendowy obiad - polecam palce lizać.

Karkówka duszona w cydrze z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w cydrze z jabłkami

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 330 ml cydru
  • 2-3 jabłka
  • 1 por
  • Gałązka tymianku
  • ½ papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozlewamy oliwę i obsmażamy na złoty kolor plastry karkówki.

Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, dorzucamy ząbki czosnku, papryczkę chilli i gałązkę tymianku i chwilę obsmażamy zioła. Kiedy zacznie unosić się ich zapach wkładamy obsmażone kotlety, dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i por, wlewamy cydr i dusimy wszystko pod przykryciem około 30-45 minut.

Po tym czasie karkówka powinna zmięknąć pod wpływem cydru. Kiedy karkówka będzie już miękka ponownie przekładamy ją na talerz a sos przecedzamy, a jabłka przecieramy przez sitko. Sos ponownie wlewamy do rondla i odparowujemy na dużym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu. Sos doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.

Karkówkę serwujemy z powstałym sosem z kaszą lub kluskami śląskimi, smacznego ; )
Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Jabłka, por, czosnek, chilli i tymianek - składniki potrzebne do przygotowania potrawy
Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Obsmażanie karkówki na patelni na złoty kolor
Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Przesmażenie chilli, czosnku i tymianku dla lepszego aromatu
Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Karkówka z jabłkami i przyprawami zalana cydrem i duszona