Sposób przygotowania:
Karkówka duszona w cydrze z jabłkami
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozlewamy oliwę i obsmażamy na złoty kolor plastry karkówki.
Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, dorzucamy ząbki czosnku, papryczkę chilli i gałązkę tymianku i chwilę obsmażamy zioła. Kiedy zacznie unosić się ich zapach wkładamy obsmażone kotlety, dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i por, wlewamy cydr i dusimy wszystko pod przykryciem około 30-45 minut.
Po tym czasie karkówka powinna zmięknąć pod wpływem cydru. Kiedy karkówka będzie już miękka ponownie przekładamy ją na talerz a sos przecedzamy, a jabłka przecieramy przez sitko. Sos ponownie wlewamy do rondla i odparowujemy na dużym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu. Sos doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
Karkówkę serwujemy z powstałym sosem z kaszą lub kluskami śląskimi, smacznego ; )
Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, dorzucamy ząbki czosnku, papryczkę chilli i gałązkę tymianku i chwilę obsmażamy zioła. Kiedy zacznie unosić się ich zapach wkładamy obsmażone kotlety, dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i por, wlewamy cydr i dusimy wszystko pod przykryciem około 30-45 minut.
Po tym czasie karkówka powinna zmięknąć pod wpływem cydru. Kiedy karkówka będzie już miękka ponownie przekładamy ją na talerz a sos przecedzamy, a jabłka przecieramy przez sitko. Sos ponownie wlewamy do rondla i odparowujemy na dużym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu. Sos doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
Karkówkę serwujemy z powstałym sosem z kaszą lub kluskami śląskimi, smacznego ; )
Barbarossa
Igraszki Losu
Barbarossa napisał(a):