Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Karnawałowe róże z konfiturą malinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tłusty czwartek to dzień wielkiej rozpusty ... z tej okazji przygotowałam róże dla swoich najbliższych :)

Karnawałowe róże z konfiturą malinową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe róże z konfiturą malinową

 

  • 20 dag mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 3-7 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia
  • białko do klejenia
  • cukier puder do dekoracji
  • konfitura malinowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karnawałowe róże z konfiturą malinową
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe), następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości kół, każde kółeczko nacinamy tworząc płatki, sklejamy 3 krążki smarując je na środku białkiem. Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu, smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł. Wyciągamy na papierowy ręcznik który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin.
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
z uzyskanego ciasta wycinamy 3 koła nacinajac tworząc płatki
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
rózyczki sklejamy przy pomocy białka na środku krążków
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
wrzucamy do nagrzanego oleju górą w dół
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
usmazone rózyczki wyciągam na ręcznik kuchenny