LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kartoflak z cukinią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fajny sposób na urozmaicenie tradycyjnego dania.

Kartoflak z cukinią i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflak z cukinią i papryką

 

  • ziemniaki 1,5 kg
  • cukinia duża 1
  • papryka czerwona 1
  • jaja 3
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • cebula duża 1
  • olej do smażenia
  • konserwa mięsna tłusta 1 (300 g)
  • sól, pieprz, papryka w proszku, starta gałka muszkatałowa

 

Sposób przygotowania:

Kartoflak z cukinią i papryką
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać startą cukinię i pokrojoną paprykę, wymieszać. Następnie dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oliwy. Konserwę rozdrobnić, dodać do cebuli, przesmażyć, mieszając dążyć do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Całość połączyć w jednolitą masę. Wszystko wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1,5 h w 180 stopniach. Na dole piekarnika postawić blaszkę z ok. 1 l wody, wówczas kartoflak nie będzie przesuszony.
Kartoflak z cukinią i papryką
Przygotowanie warzyw do innowacyjnego kartoflaka.
Kartoflak z cukinią i papryką
Przygotowanie masy warzywnej na kartoflak.
Kartoflak z cukinią i papryką
Smażenie cebuli z konserwą i połączenie ich z masą ziemniaczaną.
Kartoflak z cukinią i papryką
Wylanie na blachę masy ziemniaczanej i jej upieczenie.