Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka pieczone z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka tak przygotowane rozpływają się w ustach. Moja rodzina zawsze prosi o dokładkę. Przygotowanie tak pysznego i oryginalnego dania zajęło mi tylko 30 minut. Dla zapracowanych Pań domu, najlepsze dania to właśnie takie, które można przygotować szybk

Udka pieczone z ziemniakami

Składniki:

Udka pieczone z ziemniakami

 

  • 5 udek kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 100 g oliwek czarnych
  • 1 szk. bulionu rosołowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy Gyros
  • sól

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z ziemniakami

I

Udka  pieczone z ziemniakami

1. Mięso myję, dzielę na połówki. Do mięsa wsypuję sól, zioła, przyprawę do kurczaka, mieszam, marynuję mięso około godziny.
2. Następnie mięso obsmażam, układam w naczyniu żaroodpornym.

II

Udka  pieczone z ziemniakami

3. Ziemniaki, marchew obieram, kroję w plasterki, układam między udkami, posypuję przyprawą Gyros.
4. Cebulę obieram, drobno kroję, układam na mięsie.

III

Udka  pieczone z ziemniakami

5. Fasolkę odlewam z zalewy, wykładam na cebulę. Wszystko zalewam bulionem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
6. Przed podaniem dekoruję danie oliwkami.

IV

7.. Gotowe.
8. Smacznego.