pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kluski csipetke paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne jako dodatek do gulaszu lub zupy.

Kluski csipetke paprykowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski csipetke paprykowe

 

Sposób przygotowania:

Kluski csipetke paprykowe
Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko. Wsypujemy paprykę słodką oraz ostrą. Składniki mieszamy w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wyrobione ciasto powinno być dość twarde, przyjmie barwę pomarańczową. Z ciasta albo ręcznie formujemy malutkie, podłużne kuleczki (tak się robi w oryginale) albo długie wałki i kroimy w kawałeczki (podobnie jak kopytka). Dodam, że sposób drugi jest znacznie szybszy. Tak uformowane kluski gotujemy  w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut. Smacznego.
Kluski csipetke paprykowe
W misce łączymy jajko, paprykę ostrą i słodką
Kluski csipetke paprykowe
Składniki łączymy wyrabiając ciasto
Kluski csipetke paprykowe
Z uformowanego ciasta lepiemy malutkie kuleczki
Kluski csipetke paprykowe
Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie dość długo