Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 697]

Kotlety sojowe w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjne danie, które posmakuje nawet dla smakoszy mięsa. Niepozorne kotlety sojowe smakują jak mięsko i wyglądem przypominają rybę w pomidorach.

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Składniki:

Kotlety sojowe w zalewie octowej

kotlety sojowe

  • 100g kotletów sojowych (1 opakowanie)
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • Zalewa:
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe w zalewie octowej
Kotlety sojowe gotować przez czas zalecany na opakowaniu (zazwyczaj jest to 8-10 minut) w 1 litrze wody z kostką rosołową, solą i listkami laurowymi. Odcedzone (ciepłe) zamoczyć w rozmieszanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zalewa:

Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oleju. Wszystkie składniki sosu wymieszać i gotować przez około 5 minut. Dodać koperek. Kotlety umieścić w misce i zalać gorącą zalewą.

Po przestudzeniu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej na 2 dni).