kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Krem marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszamy na pyszny krem z pieczonej marchewki z dodatkiem chipsów o smaku kurczaka i prażonymi pestkami słonecznika.

Krem marchewkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem marchewkowy

 

  • 60 dag marchewki
  • 4 szklanki domowego rosołu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • listki oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowy
Marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Pokrojoną marchewkę

wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, marchewki przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będzie miękka około 1 godziny.

Ziemniaki obieramy i myjemy kroimy w plasterki i posypujemy przyprawą do kurczaka, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

Upieczoną marchew przekładamy do garnka i wlewamy rosół, blendujemy aż będzie gładki krem. Solimy do smaku.

Słonecznik podprażamy na suchej patelni.

Krem marchewkowy dekorujemy listkami oregano, słonecznikiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Do kremu wkładamy chipsy.
Krem marchewkowy
Umyte marchewki kroimy na mniejsze kawałki
Krem marchewkowy
Pokrojone marchewki przekładamy do blaszki
Krem marchewkowy
Blaszkę z marchewką przykrywamy folią aluminiową
Krem marchewkowy
Upieczoną marchew przekładamy do garnka i blendujemy z rosołem

Tagi:

zupa zupa krem