Sposób przygotowania:
Domowy zakwas na żurek
Przygotować umyty, wyparzony i suchy duży słój.
Wsypać do niego mąkę oraz wlać wodę.
Dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
Słój zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą , przechowywać w suchym, przyciemnionym, miejscu bez przewiewu.
Po 4-5 dniach z zakwasu przygotować żurek lub barszcz biały.
Wsypać do niego mąkę oraz wlać wodę.
Dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
Słój zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą , przechowywać w suchym, przyciemnionym, miejscu bez przewiewu.
Po 4-5 dniach z zakwasu przygotować żurek lub barszcz biały.