CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Zupa krem marchewkowa z Chianti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby proste puree, marchewka i ziemniaki. Jednak dodatek wytrawnego wina Chianti nadaje mu niecodzienny smak. Polecam.

Zupa krem marchewkowa z Chianti Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem marchewkowa z Chianti

puree

  • 270 g obranych ziemniaków
  • 145 g obranej marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki wina Chianti
  • sól himalajska
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz, czosnek staropolski
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem marchewkowa z Chianti
Zaczynamy tradycyjnie od obrania ziemniaków i marchewki. Warzywa kroimy w drobne cząstki, płuczemy, zalewamy wodą.

Wody powinno być tylko nieco ponad poziom warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 25 minut.

Pod koniec dodajemy masło, paprykę, czosnek staropolski i pieprz.

Po ugotowaniu wszystko blendujemy. 1/3 puree przekładamy do miseczki, dolewamy 2-3 łyżki wina, mieszamy.

Na głębokie talerze, półmiski, przelewamy puree marchewkowe a na środek wylewamy puree z winem. Dekorujemy natką pietruszki. 
Zupa krem marchewkowa z Chianti
Dla mniszych pociech trzeba podać puree bez wina