Sposób przygotowania:
Zupa krem marchewkowa z Chianti
Zaczynamy tradycyjnie od obrania ziemniaków i marchewki. Warzywa kroimy w drobne cząstki, płuczemy, zalewamy wodą.
Wody powinno być tylko nieco ponad poziom warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 25 minut.
Pod koniec dodajemy masło, paprykę, czosnek staropolski i pieprz.
Po ugotowaniu wszystko blendujemy. 1/3 puree przekładamy do miseczki, dolewamy 2-3 łyżki wina, mieszamy.
Na głębokie talerze, półmiski, przelewamy puree marchewkowe a na środek wylewamy puree z winem. Dekorujemy natką pietruszki.
Wody powinno być tylko nieco ponad poziom warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 25 minut.
Pod koniec dodajemy masło, paprykę, czosnek staropolski i pieprz.
Po ugotowaniu wszystko blendujemy. 1/3 puree przekładamy do miseczki, dolewamy 2-3 łyżki wina, mieszamy.
Na głębokie talerze, półmiski, przelewamy puree marchewkowe a na środek wylewamy puree z winem. Dekorujemy natką pietruszki.