lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych, myślę że na pewno lubicie tradycję.

Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą

Składniki:

Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą

Składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g wędzonej pachwiny
  • biała kiełbaska ( sama robiłam)
  • pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • majeranek roztarty w dłoniach
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18 %( tyle ile mamy ochotę dodać)
  • jajka ugotowane na twardo-powiedzmy 1 na osobę

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele, listek, pieprz i sól oraz pachwinę w całości ( do smaku ma być).

Gotujemy do momentu aż pachwina będzie miękka, wtedy dodajemy rozmieszany zakwas ( jeśli szklanka będzie za mało dajcie więcej) chrzan starty, czosnek i chwile gotujemy jeszcze.

Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut.

Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek.

Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.

Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą kiełbaską i jajeczkiem.