Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, zdrowa i sycąca zupa dla całej rodziny. Nie potrzeba po niej już drugiego dania, bo dzięki dodatkowi mięsa i kawałków ziemniaków oraz kalarepki jest bardzo treściwa.

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą

Składniki:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą

 

  • 3,5 l czystego bulionu warzywnego
  • 330 g śmietany 12%
  • 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 2 kalarepki
  • 2,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą

Przygotowanie mięsa:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą
Pokrojona w kostkę łopatka wieprzowa do zupy

Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w kostkę mięso i gotować przez pół godziny.

Przygotowanie kalafiora:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą
Umyty kalafior podzielony na małe różyczki

Dodać podzielonego na różyczki kalafiora, gotować przez pięć minut.

Przygotowanie warzyw:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą
Pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepa do zupy

Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę. Doprawić zupę przyprawą uniwersalną i pieprzem.

Gotować całość do miękkości warzyw (około 15 minut).

Dodawanie śmietany:

Zupa kalafiorowa z mięsem i kalarepą
Śmietana wymieszana na gładko z dwiema łyżkami zupy

Ubrać z garnka 2 łyżki wazowe zupy i wymieszać z nimi dokładnie śmietanę, tak aby nie było grudek.

Śmietanę powoli, wlać do garnka ciągle mieszając jego zawartość.

Zagotować i podawać. Smacznego!


Tagi:

zupa warzywa