Sposób przygotowania:
Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzoląPrzygotowanie bulionu
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości.
Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 750 ml bulionu. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek.
Przygotowanie risotto
Szalotki kroimy w kostkę.
W szerokim i wysokim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki.
Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.
Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.
Gotowanie risotto
Do ryżu dodajemy zblendowany krem marchewkowy. Stopniowo dolewamy gorący bulion, mieszając delikatnie od czasu do czasu.
Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola.
Risotto delikatnie mieszamy.
Wyłączamy gaz pod risotto. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty do przegryzienia się smaków.