Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krem z bitej śmietany

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8612

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl ciepłej wody. Śmietankę ochłodzić w lodówce

Krem z bitej śmietany

Składniki:

Krem z bitej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Krem z bitej śmietany
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl ciepłej wody. Śmietankę ochłodzić w lodówce 1,5 szkl ubić na sztywną pianę. Żółtka utzreć z cukrem do białości, rozprowadzić resztą śmietanki i podgrzewać na ogniu stale mieszając. Trzeba bardzo uważać, aby nie zagotować, a jednocześnie podgrzewać tak długo, aby masa zgęstniała. Odstawić i ubijać na lodzie  aż ostygnie. Dolać żelatynę i ubitą wcześniej śmietanę. Wstawić do lodówki. Do takiego kremu można dodać optartą skórkę z cytryny, 1/2 laski drobno posiekanej wanilii utartej z łyżką cukru, mały kieliszek rumu.