mtm03

mtm03

Kucharz
[Przepisów: 11]

Krewetki na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Naprawde smaczna i atrakcyjna przystawka

Krewetki na maśle

Składniki:

Krewetki na maśle

 

  • 20-30 krewetek black tiger
  • czosnek
  • koperek
  • 4-5 łyżek masła
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krewetki na maśle
Krewetki (najlepiej obrane/oszczedność czasu) dokładnie myjemy, osuszamy, i kładziemy na dość mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Musimy je delikatnie zrumienić, następnie zmniejszamy ogień i dokładamy masło, tak aby krewetki się w nim poddusiły. Na krewetki możemy położyć 2 gałązki kopru dla ładnego aromatu. W tym czasie robimy sos/dip do krewetek. Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem(ilość wg upodobań) i posieikany koperkiem.Sosik odstawiay na chwile do lodówki.Musimy pilnować krewetek żeby się nie przesmażyły bo będą suche i nieapetyczne. Myślę ze maxmalny czas nja patelni to 6,7min. Po usmażeniu ktewetki można podawać prosto na patelni, sosik do maczania w miseczce. Polecam, to jedno z moich ulubionych dań!

Tagi:

krewetki