ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami, kubek czerwonego barszczyku i mamy bardzo dobre danie. Krokiety są delikatne i bardzo smaczne.

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami

Farsz do krokietów

  • Farsz :
  • 1/2 białej kapusty
  • garść suszonych podgrzybków
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku

Naleśniki

Sposób przygotowania:

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami

Przygotowanie farszu

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami
Farsz ze słodkiej białej kapusty z grzybami do krokietów

Białą kapustę ugotować w osolonej wodzie.

Po osączeniu i wystudzeniu zetrzeć na tarce do warzyw.

Ugotować grzyby w niewielkiej ilości wody. Wystudzić i pokroić na mniejsze części.

Cebulę zeszklić na oleju . Dodać kapustę i grzyby. Dodać sól do smaku i pieprz czarny młotkowany z kolendrą . Dusić jeszcze ok 15 min.

Pozostawić nawet do następnego dnia , żeby smaki się połączyły.

Smażenie naleśników

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami
Usmazone nalesniki z mąki pszennej na krokiety

Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko, olej i wodę.

Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".

Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć placki z dwóch stron.

Napełnianie naleśników

Krokiety ze słodką białą kapustą i grzybami
Napełnianie naleśników i składanie w kopertę

Usmażone naleśniki napełniamy farszem i zawijamy w kopertę.

Brzeg naleśnika podwijamy po spód.

Smażymy na oleju po dwóch stronach.


Tagi:

danie krokiety