aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne krokiety z kapustą i pieczarkami w chrupiącej panierce. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym do picia.

Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

  • FARSZ:
  • 1,5 kg pieczarek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • Kucharek

 

  • NALEŚNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 400 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
FARSZ: Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż będzie miękka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do dużego garnka ( w trakcie duszenia ich ilość znacznie się zmniejszy). Przyprawiamy pieprzem i Kucharkiem i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Co jakiś czas mieszamy. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w piórka, wkładamy na patelnie solimy i smażymy do zrumienienia. Ugotowaną kapustę odcedzamy i czekamy aż ocieknie, następnie wyciskamy jeszcze w rękach i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do usmażonych pieczarek. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy usmażoną cebulę i ponownie dokładnie mieszamy. Farsz smażymy jeszcze 5 minut, aby składniki dokładnie się przegryzły. NALEŚNIKI: Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe – ma być dosyć rzadkie. Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety. W misce roztrzepujemy jajka, obtaczamy w nich krokiety, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano.Podajemy z barszczem czerwonym do picia.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Obrane pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach, przyprawiamy i dusimy, aż woda z pieczarek odparuje.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Do pieczarek dodajemy obgotowaną do miękkości i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, oraz przesmażoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Na każdego naleśnika nakładamy po łyżce farszu i zwijamy w tradycyjnego krokieta.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rumiano z każdej strony.