2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pakieciki francuskie z pysznościami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne pakieciki z ciasta francuskiego nadziane szynką z farszem jajeczno-chrzanowym ze słodką nutką żurawiny...

Pakieciki francuskie z pysznościami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pakieciki francuskie z pysznościami

 

  • 8 plastrów szynki gotowanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • garść kandyzowanej żurawiny
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Pakieciki francuskie z pysznościami
3 jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.Obieramy ze skorupek i zimne ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy kandyzowaną żurawinę ,majonez i smietanę oraz chrzan,doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem,mieszamy na pastę. Na każdy plaster szynki układamy po łyżce farszu zawijamy w ruloniki boki zwijając do siebie tak jak na krokiety. Ciasto francuskie rozwijamy na cienki plaster,kroimy na pasy i na każdym układamy szynkowy rulonik,zawinąć ciasto brzegi zlepić .Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odpowiednią odległość od siebie tak aby w czasie pieczenie nie posklejały się . pozostałe jajko rozkłócić i pędzelkiem posmarować wierzch ciasta.Włożyć pakieciki do nagrzanego piekarnika do 200*c i piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Rewelacyjnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowo-majonezowym.Podawać na ciepło jak i na zimno też smakuja doskonale. Smacznego:)
Pakieciki francuskie z pysznościami
przyrządzamy farsz jajko ścieramy mieszamy z żurawiną i pozostałymi składnikami
Pakieciki francuskie z pysznościami
na każdy plaster szynki nakładamy farsz i zawijamy w ruloniki
Pakieciki francuskie z pysznościami
zawijamy w ciasto francuskie smarujemy jajkiem rozkłóconym