Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss

 

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki wody
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • ok. łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki ciasta, w razie potrzeby dolać więcej płynu lub dosypać mąki (gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie) na patelni smażyć cienkie naleśniki "na blado". Kapustę kiszoną posiekać i wrzucić do garnka, dodać liście laurowe i ziele, zalać woda i gotować prawie do miękkości, sprawdzając i mieszając co jakiś czas. Grzyby namoczyć przez całą noc w wodzie, następnie ugotować, odcedzić i posiekać w mniejsze kawałki. (Wodę można użyć do sosu grzybowego lub zupy). Kapustę odcedzić/odcisnąć dokładnie z wody, dodać do niej grzyby, jajko, bułkę tartą. Doprawić obficie solą i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, zeszklić, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do naczynia z kapustą. Połączyć dokładnie składniki. Na naleśniku ułożyć łyżką porcję farszu i zawijać krokiety w rulony. Zanurzyć je w jajku i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rumiano.
Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić i połączyć z grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss
Na blado smażyć naleśniki z przygotowanego ciasta.
Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss
Na naleśniku położyć porcję farszu z grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami wg Triss
Zawijać krokiety w rulony i wypanierować.