marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruchy placek z rabarbarem i chmurką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasta kruche oraz ciasteczka, to co lubię najbardziej, a praca przy wyrabianiu nie sprawia mi trudności, a przyjemnie jest zajadać ciasto z dodatkami na deser.

Kruchy placek z rabarbarem i chmurką kokosową

Składniki:

Kruchy placek z rabarbarem i chmurką kokosową

  • 180 g. mąki pszennej luksusowej,
  • kostka miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • białka na pianę,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych,
  • łyżeczka cukru
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z rabarbarem i chmurką kokosową
Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, oraz posiekać z kostką miękkiego masła lub margaryny na wiórki ostrym nożem. Następnie zrobić dołek i wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, a te odstawić na pianę, ponadto dodać cukier waniliowy, wlać szklankę śmietanki, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz zapakować i schłodzić. Rabarbar oczyścić, opłukać i pokroić na talarki, a białka ubić na sztywną pianę, dodając dwie lub trzy łyżki wiórków kokosowych i łyżeczkę cukru białego. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu, ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blachę. Wierzch ponakłuwać widelcem i ułożyć talarki rabarbaru na cieście. Wstawić do piekarnika na 30 min. Pianę z białek z wiórkami wylać dopiero na 10-15 min. i zapiec, zmniejszając przy tym temperaturę pieczenia do 190 st. C. Gdy wierzch piany się zrumieni, wyjąć blachę z ciastem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, a ciasto po ostudzeniu pokroić i podawać na deser poobiedni lub podwieczorek.

Tagi:

placek