edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne połączenie bardzo kruchego ciasta, rabarbarowego nadzienia i chrupiącej, aromatycznej posypki.

Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Umyty rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody, dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia. CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Dodać jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Ciastem wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią. Na cieście rozłożyć rabarbar. KRUSZONKA: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki. Kruszonką posypać warstwę rabarbaru. Na wierzchu ciasta rozsypać słupki migdałów. Piec około 60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Składniki ciasta najpierw wymieszać łyżką.
Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Zagniecionym ciastem wylepić dno foremki.
Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Ciasto obłożyć podduszonym z cukrem rabarbarem.
Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Wierzch posypać kruszonką i migdałami w słupkach.