Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonk
Umyty rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody, dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia. CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Dodać jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Ciastem wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią. Na cieście rozłożyć rabarbar. KRUSZONKA: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki. Kruszonką posypać warstwę rabarbaru. Na wierzchu ciasta rozsypać słupki migdałów. Piec około 60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.