Placki są jednym z najpopularniejszych typów deserów, przyrządzanych niemalże w każdym domu. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku, ale można zrobić również ciasta na zimno - bez pieczenia. Wśród rodzajów placków wyróżnia się: tartę, biszkopt, drożdżowiec oraz ciasto francuskie, jogurtowe i ucierane. Większość ciast powstaje na bazie mąki, wody, cukru i jajek.

Placki z owocami

Prostym i smacznym wypiekiem może być także placek drożdżowy owocami. Najlepiej dodać świeże owoce, chociaż można użyć także mrożonych w postaci musu. Dobrze sprawdzą się także owoce przetworzone w formie: dżemu, konfitury, powidła lub marmolady. Do tradycyjnego piernika najlepiej dodać wiśnie, do szarlotki niezbędne są jabłka, natomiast ciasto ucierane dobrze smakuje ze śliwkami, ananasami i pomarańczami. Wśród innych popularnych owoców, dodawanych do ciast można wymienić: kokos, gruszki oraz pomarańcze.

Domowe placki wyróżniają się cudownym aromatem i genialnym smak. Smakowite placki z jabłkami, śliwkami, rabarbarem czy placki z serem zawsze znajdują liczne grono mniej lub bardziej gorących wielbicieli.

Masy i kremy do ciast

Masy i polewy nadają wypiekom słodkości i wytworności. Placki można przełożyć masą orzechową, waniliową, migdałową, makową, kawowo-śmietankową czy czekoladową. Dobrze sprawdzą się również kremy z bitej śmietany, z dodatkiem cytryny oraz z serkiem homogenizowanym. Do tradycyjnego mazurka można dodać masę kajmakową, natomiast sernik dobrze smakuje z masą budyniową, karmelową lub migdałową.

Ciasta bez pieczenia

Ciasta bez użycia piekarnika przygotowuje się szybciej niż wypieki, co nie oznacza jednak, że w smaku są one od nich gorsze. Najpopularniejszymi ciastami na zimno są serniki z owocami i galaretką. Bez pieczenia można przygotować również placki z herbatnikami czy krakersami.

Szybki placek to doskonały pomysł na urozmaicenie naszego deserowego menu. Idealnie sprawdzi się także, gdy zechcemy czymś słodkim poczęstować nieoczekiwanych gości!

Zdjęcie: Fotolia
Placek z malinami

Placek z malinami

Placek z malinami przygotowuje się na bazie świeżych malin lub konfitur zrobionych z tych owoców. Z ich dodatkiem można przygotować praktycznie każdy rodzaj wypieków: począwszy od sycących serników i ciast drożdżowych, przez biszkopty i kruche, aż po lekkie tarty. Maliny idealnie sprawdzą się także w roli dodatku do kremu. Można łączyć je z serkiem mascarpone, z bitą śmietaną i z budyniem.

Placek z orzechami

Placek z orzechami

Drożdżowe, kruche, na cieście francuskim – placki orzechowe bywają różne, a łączy je jedno: moc bakalii w cieście i nadzieniu. Dzięki temu placki są dobre praktycznie na każdą okazję. Idealnie pasują na spotkania z przyjaciółmi, jak i na kameralne jedzenie ciasta w gronie najbliższych. Można je robić z dodatkiem jabłek, gruszek czy dyni, dzięki czemu stają się dobrym sposobem na osłodzenie długich jesiennych wieczorów.

Placek marchewkowy

Placek marchewkowy

Placek marchewkowy to pomysł na dietetyczny deser. Można go upiec w tradycyjny sposób – z dodatkiem bakalii – lub wykorzystać jako zamiennik biszkoptu. Placki marchewkowe mogą przybierać formę babki, chlebka czy nawet piernika. Co więcej – można do podstawowego ciasta dodać banany lub marchewkę, dzięki czemu zyska ono na smaku. Ciasto z marchwi to po prostu uniwersalny wypiek na każdą okazję!

Placek z gruszkami

Placek z gruszkami

Ciasto z gruszkami można przygotować w niecałe 45 minut. Wystarczy połączyć mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i miękkie masło z pokrojonymi w kostkę gruszkami. Dodając do ciasta większe kawałki owoców dobrze jest je obtoczyć w mące ziemniaczanej. Dzięki temu w czasie pieczenia nie opadną na spód. Chcąc uzyskać mocno aromatyczny i wilgotny placek, wystarczy dodać do masy starte na tarce i posypane cukrem pudrem gruszki. W placach z gruszkami doskonale sprawdzają się różnego rodzaju posypki i polewy, np. lukrowe, marcepanowe, czekoladowe oraz karmelowe. Genialnym i bardzo dekoracyjnym sposobem na placek z gruszkami jest włożenie całych (obranych ze skórki) owoców do ciasta w taki sposób, że z wierzchu wystają jedynie ogonki.

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami to pyszny deser najbardziej popularny w kuchni angielskiej. Istnieje wiele odmian tego ciasta, w Polsce najbardziej popularna jest szarlotka. Dobrym pomysłem na deser jest placek z jabłkami i budyniem waniliowym lub placek z jabłkami i orzechami. Owoce zawarte w potrawie nadają jej wilgotności i soczystości. Danie świetnie komponuje się z cynamonem lub kardamonem. Dzięki jabłkom, deser jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Owoce te mają dużą zawartość witaminy C i błonnika.

Placek z jagodami

Placek z jagodami

Placek z jagodami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Ponadto jest sycące, lekkostrawne i niskokaloryczne. Wypiek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, mleka, proszku do pieczenia, oleju, cukru lub miodu oraz świeżych bądź mrożonych jagód. Opcjonalnie można dodać odrobinę rumu. Wszystkie składniki należy wymieszać, przelać do formy i upiec. Gotowe ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Polecane przepisy do kategorii Placki ciasta

Znaleźliśmy 1559 przepisów w kategorii Placki ciasta

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Ania321 Ania321
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

edyta337 edyta337

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: