wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Lekka jak chmurka babka cytrynowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyjątkowa w smaku, rześka babka cytrynowa. Bardzo delikatna i lekka jak chmurka. U nas nieodzowna na wielkanocnym stole.

Lekka jak chmurka babka cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekka jak chmurka babka cytrynowa

 

  • 8 jaj
  • 300 gram mąki
  • 300 gram cukru
  • 1 szklanka oleju
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Lekka jak chmurka babka cytrynowa
Rozdzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać do miski, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie po jednym dodać żółtka, cały czas miksując. Potem dodać wąskim strumieniem olej a na końcu skórkę z cytryny i sok.

Następnie do masy dodawać kolejno po kilka łyżek mąki i mieszać delikatnie łyżką całość, aż do wyczerpania mąki. Z podanych składników można upiec dwie podłużne formy do pieczenia albo jedną dużą na babkę. Piec w 180 C przez 50 minut.
Lekka jak chmurka babka cytrynowa
Składniki na babkę trzeba po koleji dodawać do ubitej piany