szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Moja babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babka cytrynowa z lukrem i cytynami w cukrze.

Moja babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja babka cytrynowa

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 cytryny
  • cukier puder
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 op galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Moja babka cytrynowa
Cytryny dokłądnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli należy ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką startą z cytryny. Następnie połowę soku wyciśniętego z cytryny i miksowac dalej. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do miksera mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszac. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzac w niej plasterki cytryn a następnie macząc je w cukrze. Po zastygnięciu taki cytrynki układac na babce.
Moja babka cytrynowa
Margarynę należy roztopić a następnie ostudzić
Moja babka cytrynowa
W mikserze zrobić gładkie ciasto osobno ubić białka
Moja babka cytrynowa
Białak połączyć łyżka z przygotowanym ciastem
Moja babka cytrynowa
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika