Hxmen

Hxmen

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka, dietetyczna pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Pyszna zarówno na śniadanie, jak i kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Składniki:

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

4 porcje

  • 4 jajka
  • 6 plasterków pomidorów suszonych na słońcu, bez tłuszczu
  • łyżeczka musztardy, koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżeczki twarożku kanapkowego naturalnego
  • trzy, cztery łyżeczki jogurtu naturalnego
  • w zależności od preferencji: natka pietruszki, koperek, szczypior
  • przyprawy (u mnie bazylia, oregano, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

1. Jajka gotujemy na półtwardo. Tak, aby białko było w pełni ścięte, a żółtko lekko płynne. Jeszcze ciepłe obieramy i w zależności od upodobań rozdrabniamy widelcem, blenderem lub trzemy na tarce (najbardziej lubię pierwszą opcję, ze względu na większe kawałki jajek).


2. Pomidory suszone wraz z zieleniną drobno szatkujemy.


3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Poziom gęstości pasty regulujemy ilością jogurtu naturalnego. Całość warto wstawić na kilka minut do lodówki, jest wtedy wyraźnie smaczniejsza.

Pasta smakuje wybornie i polecam ją osobom, które nawet niekoniecznie są na diecie. Jajka ugotowane na półtwardo są bardzo delikatne i lekko wilgotne, świetnie łączą się z innymi składnikami, gwarantując pyszny element zdrowego posiłku.


Smacznego.