SUPERPRZEPIS

Lodowy tort bezowy z truskawkami

  • 7
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lodowy tort bezowy z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Słodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny chłodzący deser w formie tortu.

Składniki:

Lodowy tort bezowy z truskawkami

 

  • 1 litr lodów śmietankowych
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki nalewki truskawkowej
  • 100 g czekolady gorzkiej

BLATY BEZOWE:

  • 1 szklanka białek
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Lodowy tort bezowy z truskawkami

ETAP 1:

Lodowy tort bezowy z truskawkami
Po wystudzeniu wyjąć bezy z formy i odkleić papier.

Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki.

Co około godziny przemieszać truskawki widelcem, aż powstaną rozdrobnione kryształki lodu.

Bezy. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny.

Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową podzielić na pół i rozłożyć do dwóch okrągłych form o średnicy 25 cm. Form nie należy natłuszczać, a na dnie powinien znaleźć się krążek papieru.

Piekarnik nagrzać do 180*C, a po wstawieniu dwóch form ustawić termoobieg z temperaturą 120*C. Piec przez 1,5 godziny. Bezy studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

ETAP 2:

Lodowy tort bezowy z truskawkami
Rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę rozsmarować na blatach bezowych.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Bezy obkroić nożem wokół formy, rozpiąć rant i odkleić papier. Przestudzoną czekoladą posmarować wierzch i spód blatów bezowych.

Kiedy czekolada zastygnie można składać tort.

ETAP 3:

Lodowy tort bezowy z truskawkami
Na lody wyłożyć połowę dobrze rozdrobnionej granity.

Do formy włożyć pierwszą bezę, wyłożyć 2/3 lodów śmietankowych, wyrównać i rozłożyć na całej powierzchni połowę granity. Przykryć drugą bezą, lekko ją dociskając. Wyłożyć granitę i pozostałe lody.

Po złożeniu tortu lodowego warto go włożyć do zamrażarki, aby lody się nie rozpuściły. Kroić ciepłym ostrym nożem. Smacznego :)


Tagi:

okazje tort lody