marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody z curacao i pestkami granatu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Desery lodowe są zróżnicowane, a to ze względu na składniki które bardziej pomysłowe, tym lepiej. Deser tylko dla dorosłych i młodzieży po 18-ce.

Lody z curacao i pestkami granatu

Składniki:

Lody z curacao i pestkami granatu

 

  • 250 ml. mleka 3,2 %,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki likieru curacao,
  • pestki z owocu granatu,
  • pojemnik do lodów.

Sposób przygotowania:

Lody z curacao i pestkami granatu
Mleko zagotować w rondlu i odstawić,a żółtka utrzeć na parze z cukrem i do białości, następnie dodać mleka i mieszać z 5 min. Zestawić, wystudzić ,dodać odmierzoną dozę likieru zamieszać. Kremówkę ubić na sztywno z odrobiną fixu. Wstawić naczynie z kremówką na 45 min. do lodówki na najwyższą półkę. Owoc granatu opłukać, przekroić i wybrać pestki łyżeczką bez skórek. Dodać pestki do masy mleczno-jajecznej z likierem. Wlać masę do pojemnika na lody, zamknąć dobrze i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godz. Co pół godziny wyjąć pojemnik i przemieszać masę widelcem, celu utworzenia się kryształków lodu w masie. Przed podaniem na stół lodów wyjąć pojemnik z lodami, przełożyć gałkownicą do pucharków. Udekorować resztką bitej śmietany i podawać.

Tagi:

lody lody