Sposób przygotowania:
Lody sojowe z orzechową posypką
-Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. -Mleko podgrzać i powoli wlewać do ubitych jajek./cały czas mieszajac/,dodać aromat. -Mieszankę podgrzać do momentu wrzenia/ wciaż mieszając/, a nastepnie przelać do zimnego naczynia i wystudzić. -Do zimnej masy mleczno jajecznej dodać jogurt ,wymieszać , a następnie całość lekko zmiksować. Gotową mieszankę można przelać do pojemnika na lody , a nastepnie wstawić do zamrażalnika i co 40-60 minut miksować lub mieszać celem rozbicia tworzacych się grudek lodu..... i tak do osiagnięcia żądanej konsystencji / 3 -4 razy/. Całkiem zmrożone lody należy wyjać ok. 20 minut przed podaniem. -Moją mieszankę sojową , po uprzednim schłodzeniu w lodówce , umieściłam w misie maszynki do lodówi wączyłam program na 30 minut. Przed upływem czasu lody były gotowe. Można je podawać bezpośrednio po zrobieniu , ale można jeszcze na godzinę wstawić do zamrażalnika/ bedą mocniej zmrożone/. Gotowe lody nałożyć do pucharków i posypać mieszanką orzechów/ pistacjowe, piniowe, migdały/.
Netka
edytaha
cris
Też je uwielbiam!